Wij zijn onderdeel van de Koraalgroup.

Identificeren met je telefoon

De smartphone is niet meer weg te denken in de dagelijkse routine. Deze wordt dan ook gebruikt voor vele dagelijkse taken. Belangrijke drijfveer voor deze trend is gebruiksgemak voor transacties die enige vorm van identificatie vereisen. En een van de meest gebruikte documenten om te identificeren, is het rijbewijs of de ID kaart.

De hoofddoelen van een ID bewijs blijven de identiteit bevestigen en verlenen het recht om een ​​voertuig te besturen. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn in verschillende staten in de VS studies en pilots gestart om te verkennen de technische haalbaarheid van een digitale rijbewijs.

Daar worden digitale rijbewijzen die ook mobiele bestuurderslicenties worden genoemd. Ingesteld om de belangrijkste visuele aspecten van een fysieke rijbewijs te behouden, met de persoonlijke informatie van de bestuurder – naam, adres en geboortedatum, samen met zijn foto.

Er wordt rekening gehouden met verschillende technologieën, maar beveiliging en gebruikersvriendelijkheid zijn belangrijke drijfveren.

In augustus 2016 heeft het National Institute of Standards and Technology (NIST) van de Amerikaanse handelsafdeling een subsidie ​​toegekend. Deze was om de ontwikkeling van vertrouwde identiteiten op basis van de door staten verstrekte digitale bestuurderslicentie verder te ondersteunen.

Ook in Nederland

Nu starten ze binnenkort ook een proef in Nederland om je met je telefoon te kunnen identificeren.  Inwoners van Eindhoven en Utrecht zullen de eerste zijn die van deze proef gebruik mogen maken. In deze methode is er gebruik gemaakt van gezichtsherkenning en blockchain (lees hier meer over blockchain). 

Mocht de proef slagen, wordt dit geïmplementeerd in heel Nederland. En kunnen we ons dalijk dus allemaal identificeren met onze smartphone. Helemaal handig als je vaak vliegt, hoef je tenminste niet de hele tijd te stressen of je nou je paspoort niet vergeten bent. 

Na de zomer zal deze proef van start gaan en voor de enthousiastelingen (wonend in Eindhoven of Utrecht dan wel) kunnen een app downloaden om hier aan mee te doen. Als je je dan wilt identificeren genereert de app een QR-code die wordt gescand. Dan moet alleen de relevante persoonsgegevens in beeld verschijnen.

Door het gebruik van de blockchain technologie moet het ook een veiligere manier van identificatie worden. De gegevens worden volgens het NRC in een soort digitaal kasboek bijgehouden en gecontroleerd. Waardoor ook makkelijker fraude opgespoord kan worden.