Wij zijn onderdeel van de Koraalgroup.

Twee weken geleden hebben we het er over gehad dat Google Assistant dalijk telefoontjes voor jou kan plegen. Handig toch?! Maar dat duurt nog wel even tot dat het helemaal geperfectioneerd is en er gebruik van gemaakt kan worden. Daarnaast hebben de Apple gebruikers natuurlijk ook nog de geliefde (voor sommige misschien niet zo) Siri. Maar welke is nu eigenlijk beter? Serie of Google Assistant?

Siri versus Google Assistant

Om te zien hoe deze verschillende slimme assistenten zich meten tegen elkaar, zijn Siri versus Google Assistent tegenover elkaar geplaatst. 

01

Een digitale assistent wordt voornamelijk bepaald door de stem van een gebruiker. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer er gesproken wordt en om te begrijpen wat er gezegd wordt. Iedereen heeft een woord of zinsnede waarnaar hij luistert, zoals ‘Ok, Google’ of  ‘Hey Siri’. Deze vertelt de digitale assistent te luisteren en te reageren op wat er daarna wordt gezegd. Maar als je een hele zachte G hebt, een dikke rollende R of niet graag schreeuwt, zijn sommige assistenten beter in het begrijpen van jou dan anderen. Google Assistant en Siri zijn beide goed in staat om op te nemen wat je zegt. Zelfs als er omgevingsgeluid is. Qua responstijd op zoekopdrachten komt de Google Assistant op nummer 1. Hij biedt consistent snelle antwoorden op verzoeken. Hoewel, er wel dicht Siri achter zat. 

02

Welke virtuele assistent je ook gebruikt, ze ondersteunen allemaal dezelfde basisfuncties. Zoals de mogelijkheid om agenda-afspraken in te stellen, alarmen in te stellen, te bellen, e-mails en berichten voor u te verzenden en muziek af te spelen. Maar elk heeft ook zijn eigenaardigheden en speciale kenmerken die ze op hun eigen manier uniek maken, eigenlijk net een beetje als wij zelf. Voor zoekopdrachten maakt zowel Siri als Google Assistant gebruik van Google. Google Assistent heeft een voordeel voor degene die regelmatig de zoekmachine van Google gebruikt: deze weet al ontzettend veel van je. Stalker much? Het betekent wel dat dit ook misschien wel de meest gepersonaliseerde service is. Het natuurlijke Google Duplex -stemstysteem biedt een natuurlijkere communicatie met Google Assistant. Waar we het in onze vorige post ook over hebben gehad.

Sommige functies die door de assistenten worden aangeboden, zijn verschillend afhankelijk van het platform waarop ze gebruikt worden. Google Assistant leest het nieuws voor op een Home-luidspreker. En Siri speelt alleen graag muziek via Apple-muziek, terwijl Google Assistant prima werkt met Spotify en muziek die op je apparaat is opgeslagen. Weer een plus punt voor Google Assistant!

03

Het is duidelijk dat het grootste verschil tussen de belangrijkste virtuele assistenten is welke hardware en platforms ze kunnen integreren. Siri werkt goed samen met Homepod-luidsprekers, Airpod-koptelefoons en op apparaten zoals de iPhone en iPad. Maar je kan het apparaat niet gebruiken op een Android-apparaat of Windows-pc. Ter vergelijking: de Google-assistent is beschikbaar op Android- en iOS-platforms en met een paar aanpassingen kun je hem zelfs draaien op Windows of Linux. Het heeft ook compatibele hardware-opties, zoals de Google Home smart speaker en Chromecast. En het wordt geleidelijk geïntegreerd met Chrome OS-apparaten zoals het Google Pixelbook.

Winnaar?

Google Assistant! Dat lijkt ons toch wel duidelijk. Beide virtuele assistenten zijn de afgelopen jaren veel verbetert. Er is te zien dat ze hun softwaremogelijkheden en platformondersteuning uitbreiden. Maar Google Assistant lijkt het snelst en effectiefst te ontwikkelen. Google Assistant is op de meeste platforms vrij foutloos. En het zeker een voordeel heeft van de integratie met een aantal andere services van Google, is het veelzijdig op verschillende platforms, wat het de voorsprong geeft.