Wij zijn onderdeel van de Koraalgroup.

Wij werken samen met verschillende bedrijven waaronder Korint MR. Korint is een uitzendbureau voor medisch zorgpersoneel. Daarnaast hebben wij het hier op Korma al meerdere keren gehad over Kunstmatige Intelligentie. Om deze samen te brengen willen wij ons verdiepen in of je Google kan vertrouwen met je medische gegevens. 

Kan je Google vertrouwen met medische gegevens?

Kunstmatige Intelligentie kan veel doen in medisch onderzoek en -behandeling, maar dit gaat waarschijnlijk ten koste van onze privacy. Het heeft nu al impact dat Kunstmatige Intelligentie kan helpen in medische gevallen. IBM’s diepgaande cloud-intelligentie, Watson, helpt al vijf jaar artsen in verschillende kankerziekenhuizen in de Verenigde Staten met diagnostische consultancy. Het doet wat artsen doen. Kennis over de medische geschiedenis van een patiënt wordt gecombineerd met hun symptomen en de recente geschiedenis. Dit gebeurt om de meest waarschijnlijke oorzaak van ziekte te identificeren. Het is zo’n succes dat het zich uitbreidt naar ziekenhuizen in India en China, en binnenkort ook in Europese ziekenhuizen. 

Wat KI ook doet, is het analyseren van nieuwe bevindingen in nieuwe edities van ongeveer 290 tijdschriften, 200 studieboeken en in totaal 12 miljoen pagina’s tekst. Over de gezondheidszorg die de hele mensheid produceert. Ingenieurs benaderen gezondheidszorg als fundamenteel een probleem van tekstanalyse. En machines kunnen up to date blijven, op een manier dat een overwerkte ER-arts niet kan.

Maar wat zijn de min punten?

Maar rapporten zijn niet het enige dat ziekenhuizen zullen gaan doorgeven aan KI’s. Big data is de computer geanalyseerde onthulling van patronen en trends. Deze zullen niet direct zichtbaar zijn voor menselijke onderzoekers. Dat betekent ook het gebruik van patiëntendossiers als bronnen. Maar wat de voordelen ook mogen zijn, moeten we ons op onze gemak voelen met robots die snuffelen tussen onze meest persoonlijke gegevens?

De patiëntendossiers die overhandigd worden aan het ziekenhuis en als zij gebruik maken van KI, ook aan Google DeepMind-deal. Deze omvatten minieme details die verder gaan dan alleen pathologie onderzoeken, namen en adressen. Tot op de locaties die patiënten in elk ziekenhuis verbleven en de tijdstippen waarop familie en vrienden hen kwamen bezoeken. Het is niet geanonimiseerd, of zelfs gepseudonimiseerd. Dit zijn medische dossiers, misschien onze meest persoonlijke gegevens. In een tijd waarin er zoveel gegevens zijn om te lekken of te verliezen en die zijn gestolen. Om de voordelen van machinaal leren in de gezondheidszorg te verkrijgen, laten medische autoriteiten privébedrijven en hun robots toe tot enkele van de meest gevoelige databases die er zijn.