Wij zijn onderdeel van de Koraalgroup.

Wat is concept denken?

Concept denken

Veel hedendaagse uitdagingen in het bedrijfsleven zijn niet langer gericht op efficiëntie of kwaliteit, maar op concepten. Neem bijvoorbeeld een smartphone die het primaire gebruik heeft verschoven van ‘bellen’ naar een multifunctioneel apparaat. In deze wereld van dingen als ideeën is een andere manier van denken nodig om alles om ons heen te begrijpen. En deze nieuwe realiteit in ons dagelijkse werk te kunnen implementeren. Conceptueel denken stuurt inspiratie, door individuen toe te staan ​​ideeën te creëren en te koesteren. Dit soort ‘creatief’ denken wordt gezien als een geschenk of talent. Maar het is eerder een vaardigheid. Conceptueel denken leert je om je altijd op het grotere geheel te concentreren, naar alle variabelen te kijken en een plan te distilleren. Om de leiding te nemen over een project en het je eigen te maken. 

Conceptuele denkvaardigheden ontwikkelen

Iemand anders vragen om anders te denken zonder ze een manier te geven om het te doen, is een echte uitdaging. Eenvoudige hulpmiddelen zoals tekeningen en stroomdiagrammen,  begeleiden het denken en helpen bij het ontwikkelen van de gewoonte om visuele hulpmiddelen te gebruiken die conceptueel denken ontwikkelen.

Tools

Visualisatie

Visualisatie gaat over het gebruik van afbeeldingen. Het gaat niet om tekenen; het gaat om visueel denken. Het duwt ons verder dan het alleen gebruiken van woorden of taal. Het is een manier om een ​​ander deel van onze hersenen te ontsluiten dat ons in staat stelt om non-verbaal te denken en dat managers normaal niet zouden gebruiken.

Mind mapping

Mind mapping wordt gebruikt om aan te geven hoe ideeën of andere items zijn gekoppeld aan een centraal idee en aan elkaar. Mindmaps worden gebruikt om ideeën te genereren, visualiseren, structureren en classificeren om te zoeken naar patronen en inzichten die belangrijke ontwerpcriteria bieden. We doen dit door de gegevens weer te geven en mensen te vragen ze te clusteren op manieren waardoor thema’s en patronen kunnen ontstaan. Om te slagen, moet mindmapping een teamsport zijn.

Storytelling

Storytelling is precies zoals het klinkt: een verhaal in elkaar weven in plaats van alleen maar een aantal punten maken. Het is een nauwe verwant van visualisatie – een andere manier om nieuwe ideeën echt en meeslepend te laten voelen. Visual storytelling is eigenlijk het meest aansprekende type verhaal. Alle goede presentaties, zowel analytisch als ontwerpgericht, vertellen een overtuigend verhaal.

Hulp nodig met het uitdenken van je concepten?

Neem gerust contact met ons op.