Wij zijn onderdeel van de Koraalgroup.

Solliciteren

Het simpele papiertje met al je opleidingen, werkervaringen en misschien wat aangedikte skills, wat wij ook wel 5 jaar geleden een goed CV noemde, is nu een beetje ouderwets en ook niet echt onderscheidend. Met daarbij een leuke mail waarom jij die baan zo graag wilt en wat jij wel niet allemaal kan toevoegen aan het bedrijf, wordt de werkgever ook niet meer warm of koud van. Misschien alleen wat slaperig. In de meeste beroepsgroepen is dit dus niet meer een onderscheidende manier van solliciteren. Het moet groter, unieker, innoverender en het gaat veel meer om laten zien wat jij kan en hoe jij bent dan het alleen op een papiertje aantonen. Het zal uiteraard per beroep verschillen waar ze naar op zoek zijn en hoe je het beste kan solliciteren. Maar wij hebben voor jullie een paar tips op een rijtje gezet die je heel erg op weg zal helpen bij het ‘nieuwe’ solliciteren. 

Tips

Laten we beginnen bij je CV. Want die drie kantjes met alle opleidingen, werkervaringen (de bijbaantjes van toen je 15 was zijn sowieso niet heel relevant) en je lievelings hobby’s zijn niet heel uitnodigend om naar te kijken. Dat betekent niet dat je niet een CV in kan leveren om ergens te solliciteren. Maar het kan toch echt heel wat aantrekkelijker voor het oog. Alleen al op Pinterest zijn er zat voorbeelden van visuele aantrekkelijke CV’s. Zorg er wel voor dat het aansluit op de baan die je wilt. Maar ook dat het bij jezelf past.

Zie hier links een voorbeeld van mijn eigen CV. Ik wil graag een beetje van mezelf naar voren laten komen vandaar dat ik wel hobby’s en veel kleur heb toegevoegd. Maar mocht ik bijvoorbeeld gaan solliciteren bij een wat formeler bedrijf kan ik verschillende kleuren weer vervangen voor een één kleurige achtergrond. Zo kan je op vele manieren jezelf laten zien, door kleur of meer of minder tekst te gebruiken. En op deze manier zorg je er ook voor dat je jezelf onderscheidt van al die andere tijdens het solliciteren. 

Wat nog meer?

Daarnaast zijn er nog veel meer manieren van jezelf laten zien. Tegenwoordig wordt er ook vaak gevraagd om een presentatie te geven over jezelf. Dit kan door een simpele powerpoint, maar er zijn zo veel meer manieren. Pas alleen wel op dat het geen groep 8 presentatie wordt met gekke animaties bij een dia overgang of dat letter voor letter de tekst er komt te staan. Het belangrijkste is om echt te kijken waar je gaat solliciteren en wat voor baan het is. Past het sowieso wel bij jou? Zo ja? Top! Zorg dan dat de manier van solliciteren ook er bij past. Je kan het zo gek niet bedenken. Filmpjes, tijdschriften, iets in 3D, etc. 

Probeer eens wat uit en heb er plezier in! Alleen op deze manier kom je er pas echt achter wat nou bij je past. En uiteraard staat het internet vol met voorbeelden en inspiratie. Maar zorg wel dat je het als inspiratie gebruikt en niet kopieert, anders ben je als nog niet onderscheidend.